FONDATA

ARAD

1990

 
   
 
Statiunea Paltinis
Statiune turistica permanenta, situata în Carpatii Meridionali, pe versantul nord-estic al Muntilor Cindrel, la 35 de km.distanta de Sibiu, de care, de altfel, si apartine, Paltinisul este cea mai veche si cea mai înalta statiune din Romania.


Asezarea, de sub Vf.Oncesti(1717 m), ce se întinde într-o padure de conifere, la altitudinea de 1440 de metri, a fost întemeiata de Siebenburgische Karpathen Verein (SKV, Societatea Carpatina Transilvaneana), la sfarsitul secolului al XIX-lea. Datorita vechimii lor de peste un secol, trei dintre cele peste 40 de vile ridicate în timp, în statiune, au fost declarate monumente istorice: Casa Turistilor, Casa Medicilor si Sala Monaco. Factorul terapeutic principal îl reprezinta climatul alpin cu aer puternic ozonizat, bogat în aerosoli si radiatii ultraviolete. Calitatea aerului pur din aceasta statiune o recomanda din plin în tratarea asteniilor, a surmenajului fizic si intelectual, a anemiilor, a sechelelor pulmonare, precum si a deficientelor de crestere la copii.
Cai de acces
• Feroviare: gara Sibiu pe linia Bucuresti-Brasov-Arad, apoi cu mijloace auto pana in statiune


• Rutiere: DN 1 de la Oradea sau DN 7 = E 15 de la Bucuresti la Sibiu, apoi drumul local prin comuna Rasinari, pana in statiune
• Aeriene: din Bucuresti pana la Sibiu, apoi cu mijloace auto pana in statiune.


 

 

Inapoi